26.05.2021

Suomen ensimmäinen avomerikelpoinen kaislavene valmistuu

Erikoisista purjehdukseen ja mereen liittyvistä hankkeistaan tunnettu Kari ”Ruffe” Nurmi aikoo kokeilla, voiko Suomenlahden ylittää kaislaveneellä, jonka rakennusmateriaalina on suomalainen järviruoko. Ensimmäiset kellutuskokeet lupaavat hyvää.

Ruffe on aiemmin ylittänyt Suomenlahden Thor Heyerdahlin Kon-Tiki -lautan inspiroimalla laiturilla vuonna 2015, joten kokemuspohjaa hankkeen toteuttamiseksi löytyy. Tämän kertaisen aluksen esikuvana on toiminut RA-kaislavene, jolla Heyerdahl ylitti Atlantin valtameren vuonna 1970. 

Kaislaveneen runko valmistui kahdessa viikossa Helsingin Messukeskuksessa, ja mukana rakentamisessa on ollut kaislarakentamisen ammattilainen.

-Kaislaveneen rakentaminen on ollut mielenkiintoinen prosessi, sillä vastaavaa ei ole Suomessa ja suomalaisista materiaaleista aikaisemmin tehty. Ensimmäisessä vesillelaskussa testattiin aluksen kantavuutta, joka todettiin riittäväksi, jotta hanketta voidaan jatkaa. Seuraavaksi testataan aluksen purjehdusominaisuudet, Ruffe kertoo.  

Kaislavene muodostuu neljästä erillisestä kaislaponttonista, jotka on sidottu toisiinsa ja puiseen runkoon, joka muodostaa rakenteen selkärangan. Yhden ponttonin sitomiseen on käytetty noin 200 metriä köyttä, ja kaiken kaikkiaan veneessä on köyttä noin kilometrin verran. Aluksen pituudeksi tuli kahdeksan metriä, joka on noin puolitoista metriä suunnitelua pidempi. Leveyttä aluksella on noin kaksi metriä ja arvoitu paino on noin 800–1000 kiloa. 

-Suomenlahden ylitys on tarkoitus tehdä kesäkuun alussa Tallinasta Helsinkiin. Ylitys tapahtuu itsenäisesti ilman saattovenettä. Meillä on Helsingissä kuitenkin oma turvavene valmiudessa, jotta mahdollisessa hätätilanteessa ei tarvitse turvautua pelastusviranomaisten apuun, Ruffe painottaa. 

Ylityksen arvioitu kesto on 1–2 vuorokautta. Kaislavene on varustettu tutkaheijastimella ja yhteydenpitovälineillä. Mukana on myös pieni sähköperämoottori, jolla on mahdollista väistää laivoja tuulen loppuessa.

Hanketta voi seurata Ruffen sosiaalisen median kanavista Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa sekä osoitteessa ruffe.fi.

Lisätietoja:

Kari ”Ruffe” Nurmi
Puh. 040-505 4412, S-posti: ruffe@ruffe.fi

Vuoden matkapurjehtijaksi vuonna 2018 valittu Ruffe on kokenut valtameripurjehtija ja seikkailija. Ollessaan vasta 23-vuotias hän purjehti Suomesta Amerikkaan ja takaisin. Myöhemmin Ruffe on mm. puurjehtinut arktisten Huippuvuorten ympäri muoviveneellä. Hänet tunnetaan myös omaperäisistä tempauksistaan veneilyn ja luonnon puolesta. Ruffe on Suomen valtameripurjehtijat ry:n puheenjohtaja. 

18.05.2020

Eliönestomaalitutkimus on nyt käynnissä 

Kari ”Ruffe” Nurmi on luovuttanut veneensä pohjan koko kesäksi tutkimuskäyttöön. Osana vieraslajien leviämisen ehkäisemiseen tähtäävää tutkimushanketta veneen pohjaan on maalattu viittä eri eliönestomaalia. 

Ruffen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyö jatkuu jo kolmatta vuotta. Aiempina kesinä hän on Atlantin yli Itämerellä -hankkeensa yhteydessä kerännyt mikromuovinäytteitä Itämeren eri osista ja havainnoinut kelluvan meriroskan määrää rannikollamme Yhdessä koko rannikko -purjehduksellaan. 

Tällä kertaa yhteistyö liittyy koko Itämeren kattavaan COMPLETE (Completing management options in the Baltic Sea Region to reduce risk of invasive species introduction by shipping) -projektiin, jonka tavoitteena on kehittää mahdollisimman kustannustehokkaita tapoja estää vieraslajien leviämistä meriliikenteen mukana. 

Viisi eri maalia yhdessä pohjassa

Veneen pohjaan maalattiin vertailua varten viittä eri maalia, joista kolme on myrkyttömiä ekomaaleja ja kaksi perinteisiä kovia myrkkymaaleja. Tutkimuksesta jätettiin kokonaan pois liukenevat, ns. itsekiillottuvat myrkkymaalit, jotka ovat joka tapauksessa hiljalleen katoamassa markkinoilta. Joissakin venesatamissa näiden käyttö on jo jopa kokonaan kielletty. 

Veneen pohja valmisteltiin tutkimusta varten hiekkapuhaltamalla se puhtaaksi viidentoista vuoden antifouling- ja primer-maalikerroksista. Tämän jälkeen pohja sai kuivua muutaman kuukauden ennen uusien primereiden maalaamista.

Tarkasti ohjeiden mukaan

Lopullisen maalausoperaation Ruffe teki itse, ja hommaan meni kaikkiaan noin neljä päivää. Eri maaleille rajattiin alueet veneen pohjaan viisi senttiä leveällä teipillä. Tässä oli ajatuksena, että maalit eivät ole kosketuksissa toisiinsa, vaan niiden väliin jää maalaamaton alue. Maalaus tehtiin sisätiloissa kuivissa ja hyvissä olosuhteissa. Kaikkia maaleja maalattiin valmistajien suositusten mukaisesti pohjaan kaksi kerrosta. 

”Maalaus piti tehdä erittäin huolellisesti ja valmistajien ohjeita noudattaen. Ja jokaisessa maalissa oli tietenkin erilaiset ohjeet ja päällemaalausajat ja eripituinen aika, jolloin veneen saa laskea vesille viimeisen kerroksen jälkeen. Nämä kaikki piti ottaa huomioon,” Ruffe kertoo.

Maalit maalattiin pohjaan styyrpuurin ja paapuurin puolille käänteisessä järjestyksessä niin, että toisella puolella perässä olevat maalit tulivat toisella puolella keulaan. Näin eliminoidaan pohjan eri osien erilaisten olosuhteiden vaikutus vieraslajien kiinnittymiseen. Osia pohjasta jätettiin kokonaan maalamatta vertailukohdaksi. Näitä maalaamattomia pintoja on paitsi maalattujen kohtien välissä, myös pukin tassujen kohdalla sekä veneen perässä ja keulassa. Köli ja peräsin on maalattu normaaliin tapaan, mutta niitä ei tutkita. 

Totuuden hetki edessä kesän purjehdusten jälkeen

Vene laskettiin vesille D-Marinin telakalla Taalintehtaalla 20.4. Ruffen suunnitelmissa on purjehtia kesän aikana ainakin Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla, ja jos koronatilanne sallii, myös Ruotsin puolella. Syyskuussa vene nostetaan tutkimuksia varten ylös, ja pohja kuvataan ja siitä otetaan näytteet SYKEn toimesta.

Tutkimus on Ruffen mukaan herättänyt paljon kiinnostusta. Veneilijät toivovat ekologisia ratkaisuja veneen pohjaan, mutta samalla niiden on oltava sellaisia, jotka oikeasti toimivat Itämerellä. 

”Maalien vaihto ei aina ole aivan yksinkertainen operaatio. Se voi vaatia mittavaa pohjatyötä, jossa vanhat myrkkymaalit ja mahdollisesti myös primerit poistetaan uusien tieltä,” Ruffe muistuttaa. 

 

18.05.2020

Maakravut yksin avomerelle

Hanke etenee koronan aiheuttamista haasteista huolimatta

Alun perin tälle keväälle suunnitellussa Maakravut yksin avomerelle -hankkeessa Ruffen tarkoituksena on kouluttaa täysistä maakravuista avomeripurjehtijoita, jotka purjehtivat itsenäisesti Ruffen veneellä Helsingistä Tallinnaan. 

Valtakunnan rajat ylittävän hankkeen aikataulua on jouduttu siirtämään koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten takia. Ruffen mukaan tavoitteena on kuitenkin järjestää viikon koulutusjakso mahdollisimman pian, ja siirtää itse Suomenlahden ylitys kesäkuulle tai jopa elokuulle sen mukaan, miten tilanne kehittyy. 

Mukaan pääsevät maakravut valitaan toukokuun alkupäivinä. 

”Mukaan on hakenut yli 60 maakrapua. Se on iso määrä ottaen huomioon, että osallistuminen vaatii yli viikon täysipäiväistä sitoutumista harjoitteluun ja koulutuksiin,” Ruffe toteaa.

Seuraa hanketta

Hankkeen etenemistä voi seurata Ruffen some-kanavista, joista Facebook on se, jossa tapahtuu eniten. Myös Ruffen Instagram- ja Youtube-kanavat kannattaa ottaa seurantaan: kariruffenurmi

Hankkeesta tuotetaan myös videosarja, jonka myötä kaikki halukkaat pääsevät mukaan seikkailuun ja oppimaan maakrapujen kanssa. Ruffen Youtube-kanava löytyy täältä.

07.02.2019

Suomen suurin yhteispurjehdus rakentaa yhteisöllisyyttä koko rannikon mitalta

Pieni vene, 30 päivää, 120 hengen miehistö 

Valtameri- ja seikkailupurjehduksistaan ja omaperäisistä veneilyhankkeistaan tunnettu Kari ”Ruffe” Nurmi aikoo viettää ensi kesän tiukasti rannan tuntumassa. Yhdessä koko rannikko -hankkeessa purjehditaan koko Suomen rannikko läpi 30 päivässä peräti 120 hengen voimin. Startti tapahtuu toukokuun lopulla Virolahdelta, josta matkaa tehdään päivä kerrallaan kohti pohjoista. Maali on Torniossa.

”Kun alla on pieni 9-metrinen vene, tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joka päivä veneeseen astelee uusi 3-4 hengen miehistö. Matkaa koko purjehdukselle kertyy noin 700 merimailia, eli noin 1300 km,” Ruffe kertoo.

Ruffen tavoitteena on pestata miehistöönsä jäseniä mahdollisimman kattavasti koko reitin varrelta ja myös nostaa esiin rannikon paikkakuntia ja tehdä juttuja paikallisesti eri pysähdyspaikkakunnilla. Hankkeen sivustolle tulee hakulomake, jolla kiinnostuneet voivat hakea mukaan maksuttomalle päiväpurjehdukselle. 

Merellisiä kokemuksia myös maakravuille

Mukaan lähteviltä ei vaadita aiempaa kokemusta purjehtimisesta tai veneilystä. ”Hankkeen taustalla on nimenomaan halu innostaa uusia ihmisiä veneilyn ja luonnon pariin sekä tarjota mahdollisimman monille mahdollisuus kokea Suomen saariston ainutlaatuisuus pienen purjeveneen kannelta käsin,” Ruffe painottaa. 

Sosiaalisempi tapa seilata

Kyseessä ei ole suinkaan Ruffen ensimmäinen yhteisöllinen purjehdushanke. Vuonna 2017 Ruffe vei osana Suomi100-juhlavuotta vesille 100 suomalaista. Tästä hankkeesta saadut hyvät kokemukset innostivat tekemään vielä suuremman yhteisöllisen hankkeen. 
”Suomi 100 -purjehduksilla näin, miten innoissaan porukka oli ja millainen elämys se pieni purjehdus oli monelle ensikertalaiselle. Aivan mahtavia kohtaamisia! Se avasi silmät ja innosti tekemään tämänkin hankkeen,” Ruffe kuvailee. 

Lisätietoja hankkeesta: www.yhdessakokorannikko.fi

Kari ”Ruffe” Nurmi

Puh. 040-505 4412, S-posti: ruffe@ruffe.fi

Ruffe on Venemessujen Purjehdussatamassa kertomassa aiheesta lisää kolmena eri päivänä.
Tule kuuntelemaan lisää hankkeesta.

ESITYKSET
La 9.2. klo 11:00
Ke 13.2. klo 18:00
LA 16.2. klo 13:00

Vuoden matkapurjehtijaksi vuonna 2018 valittu Kari ”Ruffe” Nurmi on nuorin, pienimmällä veneellä Atlantin molempiin suuntiin ylittänyt suomalainen kippari. Vuonna 2013 Ruffe purjehti ensimmäisenä suomalaisena muoviveneellä Huippuvuorten ympäri. Viime kesänä Ruffe purjehti Atlantin yli Itämerellä. Hän on myös ensimmäisenä purjehtinut laiturilla ja lennättänyt drone-kuvauskopterin Suomenlahden yli.

 

 

27.11.2018

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n veneilykauden päätösgaalassa julkistettiin SPV:n hallituksen valinta Vuoden matkapurjehtijaksi. Arvostetun tittelin sai tänä vuonna Suomen Valtameripurjehtijat ry:n hallituksen jäsen ja HSK:n Kari "Ruffe" Nurmi

Ruffen purjehdushistoria on poikkeuksellinen, josta syntyi Seikkailun suolainen maku -kirjakin vuonna 2009.  Täytettyään 20 vuotta nuori mies onnistui hankkimaan 9-metrisen purjeveneen, jolla lähti samantien pitkille matkapurjehduksille. Ensin Itämeri päästä päähän ja sen jälkeen Pohjois-Atlantille Färsaarille, jonne arvaamattomien olosuhteiden takia harvoin kukaan purjehtii.

Jo kokeneena, mutta vasta 23-vuotiaana hänestä tuli vuonna 1992 nuorin suomalainen, pienimmällä veneellä, Atlantin ylittänyt kippari  ja seuraavana vuonna hän ylitti Atlantin uudelleen purjehtimalla veneensä kaverinsa kanssa kahdestaan takaisin Amerikasta Suomeen. Tuolloin ei veneessä ollut sää-fakseja eikä satelliitti-puhelimia, tuulimittarista puhumattakaan. Kukaan ei tiennyt missä menimme ja vastaan otimme sen sään mitä kulloinkin eteen tuli.

Viimeisin suuri purjehdusseikkailu, edelleen samalla 25 vuotta vanhalla veneellä, suuntautui Jäämerelle kohti pohjoista napajäätikköä ja mies onnistui kiertämään ensimmäisenä muoviveneellä arktisten Huippuvuorten ympäri. Jännittävällä matkalla jopa jääkarhu hyökkäsi retkikunnan kumiveneen kimppuun Huippuvuorten pohjoisrannikolla.

Ruffe tunnetaan myös erikoisista tempauksistaan luonnon puolesta. Niissä hän tuo ympäristöön ja Itämereen liittyviä epäkohtia esille. Vuonna 2015 hän purjehti kuuluisan tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-lautan mallin mukaan rakennetulla laiturilla Suomenlahden yli lisätäkseen tietoisuutta kasvavan laivaliikenteen tuomista riskeistä rakkaalle Itämerelleen. Vuonna 2017 hän lennätti ensimmäisenä Drone-kuvauskopterin Suomenlahden yli, josta syntyi info-video Suomenlahdesta.

Tänä vuonna Ruffe purjehti kaverinsa kanssa Atlantin yli Itämerellä. Kyseessä oli pisin yhtäjaksoinen avomeripurjehdus Itämerellä, jossa pysähtymättä purjehdittiin 2700 mpk eli Atlantin ylityksen matka. Hankkeen aikana tehtiin ensimmäistä kertaa mikromuovitutkimusta purjeveneellä yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Ruffe on seikkailuillaan osoittanut, että kaikki on mahdollista, kun vain uskoo asiaansa ja unelmiinsa. Eikä esteenä ole koskaan ollut pieni vene. Hän haluaa myös innostaa ihmisiä veneilyn ja luonnon pariin mm. kirjoittamalla matkoistaan ja kuvaamalla niitä. Viimeisintä Atlantin yli Itämerellä –videosarjaa on mm. YouTubessa katsottu yli 130.000 kertaa.

Seikkailut jatkuvat edelleen samalla, 30 vuotta vanhalla, Bavaria 300 -veneellä.

26.06.2018

Atlantin yli Itämerellä -videosarja nyt nähtävissä.

Atlantin yli Itämerellä -hanke on onnellisesti maalissa. Seikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi teki Itämerellä 2700 mailin non-stop -avomeripurjehduksen, mikä vastaa matkana Atlantin ylitystä Kanarialta Karibialle.
Matka tehtiin kiertämällä kolme ennalta määriteltyä kääntöpaikkaa: Kielin majakka etelässä, Kemin majakka pohjoisessa ja Kotkan majakka idässä. Aikaa tähän meni 25 vuorokautta ja 17 tuntia.
Kyseessä on pisin yhtäjaksoinen avomeripurjehdus Itämerellä. Vastaavaa ei ole tehty aikaisemmin.

Katso suosittu videosarja hankkeesta täältä.

15.05.2018

Ruffe ja SYKE pilotoivat ensimmäistä kertaa veneellä tapahtuvaa kansalaishavainnointia 

Seikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi aikoo tehdä Itämerellä kuukauden mittaisen 5000 km non-stop -avomeripurjehduksen. Reissu tehdään ilman pysähdyksiä koko ajan purjehtien, ja se vastaa pituudeltaan Atlantin ylitystä Kanarialta Karibialle. Helsingin venemessuilla lanseeratussa Atlantin yli Itämerellä -hankkeessa on yhtenä yhteistyökumppanina Suomen Ympäristökeskus (SYKE), ja purjehdusta tullaan hyödyntämään myös ympäristötutkimuksessa. 

 

Tutkimusta varten on suunniteltu pieneen tilaan, kuten purjeveneeseen, mahtuva haavi, jolla kerätään mikroskooppisen pientä muoviroskaa meren pinnalta. Ruffen purjehtima alue on niin laaja, että näytteitä saadaan hyvä otos niin Perämereltä, Suomenlahdelta kuin Itämeren eteläosistakin. Näytteet tutkitaan SYKE:n toimesta hankkeen jälkeen.

 

- Suomen ympäristökeskuksen mikromuovitutkijoiden kanssa suunniteltua mikromuovien seurantaa kansalaishavainnoinnin keinoin pilotoidaan ensimmäistä kertaa purjehduksen aikana. Tarkoitus on kerätä mikroroskaa Itämereltä ja verrata saatuja tuloksia SYKEn aiemmin T/A Arandan seurantamatkoilla keräämiin aineistoihin, merenhoidon erikoistutkija Outi Setälä Suomen Ympäristökeskuksen merikeskuksesta kertoo.

 

- Luonto- ja ympäristökysymykset ovat aina olleet minulle tärkeitä, ja olen halunnut tuoda niitä esiin myös aiemmissa Laiturilla yli Suomenlahden ja Dronella yli Suomenlahden hankkeissani. Huoli arktisen ympäristön tilasta oli myös yksi Huippuvuorten ympäripurjehdukseni teemoista. Niinpä olenkin todella innostunut mahdollisuudesta tehdä konkreettista yhteistyötä Itämeren hyväksi SYKEn kanssa, Ruffe korostaa.

Matkalla testataan myös uutta vedenalaista PowerRay-kuvauslaitetta, joka toimii kuten ilmassa lennätettävä drone-kuvauskopteri, mutta veden alla. Laitteella voi sukeltaa jopa 30 metrin syvyyteen. Ruffen mukaan tarkoituksena on selvittää, voiko sillä kuvata helpommin kuin sukeltamalla, mitä kaikkea roskaa merenpohjasta löytyy.

Lisätietoja hankkeesta: www.kuukausiavomerella.fi

 

                 

 

Kari ”Ruffe” Nurmi on nuorin, pienimmällä veneellä, Atlantin molempiin suuntiin ylittänyt suomalainen kippari. Vuonna 2013 Ruffe purjehti ensimmäisenä suomalaisena muoviveneellä Huippuvuorten ympäri. Hän on myös purjehtinut ensimmäisenä laiturilla ja lennättänyt drone-kuvauskopterin Suomenlahden yli. 

 

27.01.2018

Ruffe valmistautuu uusimpaan tempaukseensa ensi keväänä. Hän aikoo purjehtia ensimmäisenä Atlantin yli Itämerellä.

Tarkoituksena on purjehtia yhtäjaksoisesti 2700 meripeninkulmaa, joka vastaa Atlantin ylitystä Kanarian saarilta Karibialle. Siis virtuaalinen Atlantin ylitys, mutta kotivesillä. 
Hän purjehtii tuon matkan avomerellä yhtäjaksoisesti käymättä kertaakaan maissa, joten kyseessä on tiettävästi pisin ja samalla vaativin purjehdushanke näillä vesillä.

Ruffe on venemessuilla kertomassa erikoisesta hankkeesta keskiviikkona 14.2. klo 17.00 ja lauantaina 17.2. klo 15.00. Nähdään messuilla!

Lisätietoja hankkeesta löytyy hankkeen sivustolta: kuukausiavomerellä.fi

 

 

 

 

12.10.2017

"Tällaista kuvaa et ole ennen nähnyt Suomenlahdesta ylityksestä, koska tällaista lentoa ei ole koskaan aiemmin tehty." kirjoittaa IltaSanomat jutussaan.

Heinäkuussa saatiin onnistuneesti ja ensimmäisenä ylitettyä Suomenlahti drone-kuvauskopterilla. Vastaavaa ei ole koskaan tehty. Aikaa ylitykseen meni 3 tuntia ja 12 minuuttia. Ilmassa drone oli vajaat kaksi ja puoli tuntia. Matkaa Helsingistä Tallinnaan kertyi noin 80 kilometriä.

Alusta saakka tarkoituksena oli tuottaa kuvamateriaalista ylilentovideo, jossa olisi myös tietoa Suomenlahdesta ja sen tilasta. Tästä syystä kuvaamisesta pyritttin saamaan mahdollisimman hallittu sekä lentokorkeudeltaan tasainen. Se onnistui varsin hyvin vaikka toki kopterin suuntaa joutui vähän väliä tarkistamaan. Pilottina toimi hyvä ystäväni Esa Kekki, joka on koulutukseltaan liikennelentäjä. Esa onnistui hienosti vaativasta lentosuorituksesta. Takana hänellä oli tätä hanketta varten kymmeniä testi- ja harjoittelutunteja.

Hankkeesta uutisoi ensimmäisenä IltaSanomat jo heinäkuussa: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005294997.html

Ylilentovideo julkaistiin IltaSanomissa 12.10.2017: https://www.is.fi/matkat/art-2000005405811.html

Video löytyy myös mun YouTube-kanavalta, jossa sitä on katsottu jo noin 3.500 kertaa.

Tässä linkki mun kanavaan: https://www.youtube.com/user/RuffeVideo

 

16.08.2017

Hiiohoi Kari! Kari Nurmi eli "Ruffe" on helsinkiläinen itseoppinut purjehtija, seikkailija, kirjailija ja tuottaja. Hän toimii vapaaehtoisena veneily- ja ympäristöasioiden parissa. 

Lue lisää Ruffen vapaaehtoistyöstä: http://tarinat.hiiop100.fi/…/bl…/14bY7LM6w4mOE4kIwWUCcK.html. Hänet kuvasi Tuomo Manninen satavuotiaan Suomen kunniaksi. Tuomo kuvaa 100 suomalaista vapaaehtoista Hangosta Utsjoelle ja Enontekiöstä Ilomantsiin. Valokuvat julkaistaan Hiiop100.fi:ssä vuoden 2017 aikana.

16.07.2017

Seikkailijapurjehtija Kari ”Ruffe” Nurmi onnistui ylittämään ensimmäisenä drone-kuvauskopterilla Suomenlahden Helsingistä Tallinnaan. Kyseessä oli toinen yritys. Ensimmäinen yritys tapahtui pari päivää aikaisemmin, mutta tuolloin kova tuuli ja aallokko sekä kuvatekniset ongelmat estivät lennon. Tuolloin lento yritettiin suorittaa Tallinnasta Helsinkiin päin. Onnistunut ylityslento kesti kokonaisuudessaan 3 tuntia ja 12 minuuttia.

Ylityslento oli varsin vaativa, sillä noin 80 kilometrin matka avomerellä pomppivassa veneessä vaatii kestävyyttä, osaamista sekä akkukapasiteettia. Myös lupa-asiat vaativat paljon koordinointia eri tahojen kanssa. Ruffe oli yhteydessä mm. Trafiin, Puolustusvoimiin, Suomenlahden merivartiostoon sekä lennonjohtoon. Viron puolelle olimme yhteydessä mm. lupa-asioissa sekä teimme ilmoitukset lennonjohdolle. Lentäjänä toimi Esa Kekki, joka on ollut mukana Ruffen hankkeissa ja seikkailuissa aiemminkin.


Happy boys in Pirita! Yli puolen vuoden suunnittelu ja harjoittelu päättyi onnistuneseen ylitykseen.

Kopterina ylityksessä käytettiin DJI Phantom 4 –kopteria. Mukana oli 10 akkua, joista ylitykseen tarvitsimme 7 kappaletta. Akun vaihtoväli oli noin 20-22 minuttia. Kokonaisuudessaan ylityslento kesti 3 tuntia ja 12 minuuttia.

Hankeen tarkoitus on näyttää kuinka pieni merialue Suomenlahti oikeasti on ja kuinka herkkä se on mm. tankkerionnettomuuksille. Ylityslennosta tuotetaan video syksyllä.

Tästä linkistä IltaSanomien juttuun ja videoon.

10.05.2017

Suomi 100 vuotta:

Valtameripurjehtija vie 100 ihmistä vesille

Meriseikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi osallistuu  Suomi 100 -hankkeisiin kuuluvaan Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n ”Yhdessä vesille” -tapahtumaan  3. – 11. kesäkuuta. Ruffen kanssa Lauttasaaren vesille pääsee purjehdusta kokeilemaan sata kiinnostunutta. Tosin Ruffen vene poikkeaa suuresti luksuspurren mielikuvasta; se on lähes kolmen vuosikymmenen ikäinen ja vain yhdeksänmetrisenä veneenä valtameripurreksi kooltaan hyvin vaatimaton. Mutta kippari ja hänen tarinansa on kiehtova.

Täytettyään 20 vuotta nuori mies onnistui hankkimaan 9-metrisen purjeveneen, jolla lähti samantien pitkille matkapurjehduksille. Ensin Itämeri päästä päähän ja sen jälkeen Pohjois-Atlantille Färsaarille, jonne arvaamattomien olosuhteiden takia harvoin kukaan purjehtii.

Jo kokeneena, mutta vasta 23-vuotiaana hänestä tuli vuonna 1992 nuorin suomalainen Atlantin ylittänyt kippari ja seuraavana vuonna hän ylitti Atlantin uudelleen purjehtimalla veneensä kaverinsa kanssa takaisin Suomeen.

Viimeisin suuri purjehdusseikkailu, edelleen samalla 27 vuotta vanhalla veneellä, suuntautui Jäämerelle kohti pohjoista napajäätikköä ja mies onnistui kiertämään ensimmäisenä muoviveneellä arktisten Huippuvuorten ympäri. Jännittävällä matkalla jopa jääkarhu hyökkäsi retkikunnan kumiveneen kimppuun Huippuvuorten pohjoisrannikolla.

Ruffe tunnetaan myös erikoisista tempauksistaan luonnon puolesta. Niissä hän tuo ympäristöön ja Itämereen liittyviä epäkohtia esille. Vuonna 2015 hän purjehti kuuluisan tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-lautan mallin mukaan rakennetulla laiturilla Suomenlahden yli lisätäkseen tietoisuutta kasvavan laivaliikenteen tuomista riskeistä rakkaalle Itämerelleen.

Ruffe on purjehduksillaan osoittanut, että kaikki on mahdollista, kun vain uskoo asiaansa ja unelmiinsa. Hän haluaa myös innostaa ihmisiä veneilyn pariin mm. kirjoittamalla matkoistaan ja kuvaamalla niitä.

”Purjehdus on antanut minulle niin paljon. Sen kautta olen päässyt näkemään maailmaa, kokenut uskomattomia luontoelämyksiä ja saanut itseluottamusta. Toivon, että tämän kampanjan kautta voisin innostaa ihmisiä kivan harrastuksen pariin.”

Ruffen kohta 30 vuotta vanha vene purjehtii sekalaisin miehistöin  ”Yhdessä vesille” –tapahtumassa Lauttasaaressa. Hän vie sata kiinnostunutta kokeilemaan purjehdusta Helsingin edustalle. Ruffella  on kertojan lahjat ja valtava määrä eksoottisia ja jännittäviä tarinoita purjehduksiltaan, joten miehistön viihtyvyys on taattu. Tarkemmat tiedot osoitteesta www.100vesille.fi

 

Lisätiedot ja yhteydenotot

Kari ”Ruffe” Nurmi
kari.nurmi@welho.com
040-505 4412 

 

06.09.2016

Suositun ruotsalaismedian Hamnen.se:n toimittajat saapuivat mielenkiintoiselle kuvausmatkalle Suomen saaristoon kesäkuussa. Tarkoituksena oli tehdä videosarja avomeren raunoilla olevilla ulkosaarista ja majakoista. Sain kunnian ehdottaa hienoja kohteita ja esitellä niitä videoissa. Toimin vähän niinkuin kakkosjuontajana. Kuvaukset kestivät kolme päivää ja täytyy sanoa, että oli kyllä huippuhauska ja opettavainen projekti. Liikuimme saaristossa XO Boatsin 270 -veneellä, jolloin kovakaan keli ei ollut esteenä haastavien ulkoluotojen tutkimiseen ja Bengtskärin majakalle pääsyyn. Videoissa puhutaan pääosin englantia.

VIDEOSARJA:

Esittelyjakso: http://www.hamnen.se/artiklar/reportage/aventyr-i-fangslande-finska-farvatten.html

2. osa: http://www.hamnen.se/artiklar/reportage/bengtskar-minner-om-krigets-kalla-vindar.html

3. osa: http://www.hamnen.se/artiklar/reportage/kamp-mot-toppen-i-mytomspunnen-fyr.html

08.02.2016

Venemessujen ensimmäisenä viikonloppuna 13.-14.2 järjestetään Suomen Valtameripurjehtijat ry:n Arktisten vesien seminaari, jossa käsitellään mm. purjehdusta Nordenskiöldin vanavedessä. Olen seminaarin paneelissa kertomassa kokemuksistani jäisillä vesillä. Purjehdin vuonna 2013 ensimmäisenä lasikuituveneellä pohjoiselle napajäätikölle ja Huippuvuorten ympäri. Tule ihmeessä kuuntelmaan ja juttelemaan muutenkin seminaarin jälkeen. Nähdään messuilla! 

28.06.2015

Laiturilla yli Suomenlahden -hankeesta tuotettiin seurantadokumentti, joka on saanut tänään ensiesityksensä IltaSanomien ISTV:ssä. Kyseessä on kolmeosainen minidokumentti, jossa kerrotaan hankkeen eri vaiheista aluksen rakentamisesta Suomenlahden ylitykseen. Hankeen alkuvaiheessa kävimme mm. mielenkiintoisessa Kon-Tiki museossa Oslossa, jossa on yllätykseksi suomalainen museojohtaja. 

Dokkarin pääsee näkemään täältä.

Tuotanto: Munx Entertainment (2015)
www.munx.fi

 

 

01.05.2015

Jännittävä Laiturilla yli Suomenlahden -ylitys onnistui yli odotusten vaikka kelit lähtöviikolla olivat varsin sumuisat ja myrskyisät. Lähtö tapahtui Tallinnasta Vappuaattona klo 15.15. ja reilun 18 tunnin jälkeen onnistuimme ylittämään Suomenlahden reilussa 18 tunnissa. Perille Helsinkiin saavuimme ystäväni Esan kanssa Vappupäivänä klo 09.19. Viime päivien väsymys laukesi päälle ja seuraavaksi suuntasimme nukkumaan, joten Vapun juhlinta jäi tällä kertaa väliin. Tosin Vappuyö merellä oli unohtumaton.