Welcome

Tervehdys,

Olen Kari "Ruffe" Nurmi (s. 1968), helsinkiläinen itseoppinut purjehtija, seikkailija, kirjailija, tuottaja ja markkinoinnin ammattilainen. Lermpinimeni sain jo kouluaikana ja myöhemmin siitä tuli myös veneeni nimi. Mitäpä sitä turhaan montaa nimeä keksimään...

25 vuotta maailman merillä pienellä purjeveneellä
Viimeisen 25 vuoden aikana olen 9 metrisellä purjeveneelläni kolunnut maailman meriä. Purjehtinut Suomesta Amerikkaan ja takaisin, ylittänyt kaksi kertaa Atlantin valtameren. Seikkaillut Pohjois-Atlantilla Färsaarten sumuisilla ja arvaamattomilla vesillä, purjehtinut kolme kertaa ruuhkaisen ja likaisen Englannin kanaalin läpi ja ylittänyt neljä kertaa öljyporauslauttojen täyttämän Pohjanmeren. Kotoinen Itämeri on seilattu päästä päähän kahdeksan kertaa ja Gotlannin eteläpuolella olen kokenut yhden kovimmista myrskyistäni. Kaiken kaikkiaan olen käynyt yli 100 ulkomaisessa rannikkokaupungissa ja satamassa. Kesällä 2013 suuntasin keulan kohti pohjoista napajäätikköä ja purjehdin ensimmäisenä suomalaisena pienellä lasikuituveneellä Huippuvuorten ympäri.                          

Suomen nuorin valtameripurjehtija? 
Aloitin matkapurjehduksen jo kaksikymmenvuotiaana. Olin lähes kokematon mutta ei se haitannut. Kyllä kaiken oppii, jos on tahtoa - ja sitähän riitti.  Olin purjehtinut optarilla ja laserilla Tuusulanjärvellä ja lukenut kaiken purjehdukseen liittyvän, mutta palo päästä merelle kokemaan jännittäviä seikkailuja oli vastustamaton. Se minne tuo lapsenomainen into minut vei - oli yllätys, enkä voinut edes kuvitella, että parin vuoden kuluttua olin jo ylittämässä Atlantin valtamerta pienellä veneelläni, ja tein sen vielä toistamiseen. Olenkin elämän varrella saanut monesti todeta, että kaikki on mahdollista, jos vain jaksaa uskoa unelmiinsa ja omaa ripauksen rohkeutta niiden toteuttamiseen. Päätös lähteä on yleensä vaikein - sen jälkeen kaikki on jo helpottaa.

Ensimmäisen pitkän purjehdusmatkani tein siis 21-vuotiaana, jolloin purjehdin ystäväni kanssa Suomesta Saksaan ja takaisin. Ennen tuota reissua olin purjehtinut vain pari kuukautta Suomen saaristossa. Seuraavana vuonna suuntasin keulan Suomesta Färsaarille. Färsaaret ei ole kovin suosittu purjehduspaikka, sillä saaret sijaitsevat varsin korkealla pohjois-Atlantilla ja olosuhteet siellä voivat olla hyvinkin haastavat. Minua haasteet innostivat, ja kun edellinen matka onnistui hyvin niin itseluottamus kasvoi roppakaupalla. Purjehdus Färsaarille antoi minulle arvokasta kokemusta vuorovesialueilla purjehtimisesta sekä vilkkaasta laivaliikenteestä Englannin kanaalissa..

Ensimmäisen Atlantin ylitykseni tein 23-vuotiaana, jolloin purjehdin veneelläni Suomesta Amerikkaan. Seuraavana vuonna olin taas ylittämässä valtamerta, kun purjehdimme Floridasta takaisin Suomeen yli myrskyisän pohjois-Atlantin kahdestaan ystäväni kanssa.Taidamme olla edelleen Suomen nuorimmat Atlantin kahdestaan ylittäneet. Olimme tuolloin molemmat vasta 24-vuotiaita nuorukaisia.

Näiden seikkailujen jälkeen purjehdukset ovat suuntautuneet lähinnä Itämeren alueelle ja Suomen saaristoon. Olen siis lähestynyt kotivesiäni päinvastaisesta suunnasta kuin muut, mutta se ei kuitenkaan muuta tosiasiaa: sen kauniimpaa ei maailmassa ole.

Ensimmäinen Huippuvuoret lasikuituveneellä ympäripurjehtinut suomalainen
Viimeisin purjehdushanke kesällä 2013 suuntautui Suomesta pohjoiselle napajäätikölle ja Huippuvuorille. Tavoittena oli yrittää purjehtia Huippuvuorten ympäri, mikä on aiemmin ollut lähes mahdotonta jäätilanteesta johtuen. Jäätilanne oli tällä kertaa kuitenkin otollinen, sillä pohjoisen pysyvä jääpeite (napajäätikkö) oli varsin pohjoisessa ja Huippuvuorten ympärillä oli ainoastaan jäätiköiltä tippunutta jäätä, joten onnistuimme purjehtimaan Huippuvuorten pääsaaren Spitsbergen ympäri. Ruffesta tuli siis ensimmäinen suomalainen lasikuituvene, joka on kiertänyt Huippuvuoret. Matkalla pohjoiseen norjalaiset pitivät meitä tosin hieman omituisina, kun sinne läksimme näinkin pienellä veneellä... Olimme valmistautuneet purjehdukselle hyvin eikä meillä juurikaan ollut suurempia ongelmia koko 3 kuukauden matkan aikana. Vene jäi talvehtimaan Norjan Bødöseen ja purjehdin veneen takaisin Suomeen keväällä 2014. Mukana retkikunnassa olivat: Esa Kekki, Petri Seljavaara ja Mika Ervast. 

Yksi mieleenpainuvimmista tilanteista sattui Huippuvuorten pohjoisosassa, kun yli 500-kiloinen urosjääkarhu nousi selkämme takaa merestä rannalle. Se tallusteli aivan meidän vierestä ohi ja hyökkäsi myöhemmin kumiveneemme kimppuun, joka oli vedetty rantahietikolle. Kumivenene rikoutui hyökkäyksessä mutta saimme sen onneksi korjattua. Koimme siis hyvin jännittäviä ylhäällä pohjoisessa, jääkarhujen maassa.

Tässä linkki IltaSanomien uutisoimaan jääkarhujuttuun ja videoon.

Purjehduskirja Seikkailun suolainen maku
Suuri unelmani täyttyi, kun erikoisista purjehdusseikkailuistani julkaistiin kirja lokakuussa 2009. Kirjan nimi on Seikkailun suolainen maku ja sen on kustantanut Minerva Kustannus. Mukana kirjaa tekemässä ja toimittamassa oli Vene-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Matti Murto, joka kirjoitti tapahtumat julkaisukuntoon ja toi järkkymättömän ammattitaitonsa hankkeeseen. KIrja on innostava seikkailu- ja matkakertomus, josta ei myöskään kommelluksia puutu. Kirja kaikille matkapurjehtijoille ja seikkailunnälkäisille. Valitettavasti kirja on kaupoista loppuunmyyty mutta minulla on niitä vielä itselläni jäljellä, joten tältä sivustolta pystyy sen vielä tilaamaan

Ruffe-sivusto
Tämän nettisivuston tarkoituksena on kertoa matkapurjehduksesta, minun "kommelluksista" maailman merillä sekä tulevista purjehdussuunnitelmista. Sivuston on tukenut myös kirjaani videoiden muodossa, joita kuvasin reissuiltani videokameralla parikymmentä vuotta sitten. Kuvanlaatu ei vastaa tämän päivän HD-laatua mutta toivon, että tunnelma välittyisi niistä kuitenkin.  Lukijalla on ollut siis mahdollisuus nähdä kirjassa esiintyvistä tapahtumista liikkuvaa kuvamateriaalia. Toivon, että se antaisi näin realistisimman kokemuksen lukijalle.

Terveisin,

Kari "Ruffe" Nurmi
seikkailija