S/Y RUFFE

Vene on mallimerkiltään Bavaria 300 ja se saapui Saksasta Suomeen elokuussa vuonna 1989. Kyseinen malli korvasi päivitettynä Bavaria 30:sen. Vene on sarjassaan neljäs rakennettu Bavaria 300.

Kohtaloa uhmaten annoin veneelle nimeksi S/Y Ruffe, joka on myös minun lempinimi. Perinteisesti veneen nimen pitäisi kait olla kolmitavuinen naisen nimi, joka päättyy a:han... Naista ei tuolloin ollut, saati kolmitavuisella nimellä varustettua, joten kauas päädyin tuosta ohjeesta. Ruffe on ollut hyvä nimi ja saanut osakseen ansaittua hilpeyttä.

 

30 vuotta samalla veneellä
Vene saavutti 30 vuoden iän tänä vuonna ja on edelleen priimakunnossa. Se on kuin vanha kaveri, jonka kanssa ollaan yhdessä selvitty maailman merillä. Pituutta veneellä on 9,55 m ja leveyttä 3 metriä. Vene on hyvin ja vahvasti rakennettu. Pohjassa on kevlar-vahvistukset vesilinjan alapuolella keulassa sekä kölin kiinnityksen ympärillä. 

Sisätilat
Vene on kokooonsa nähden erityisen tilava ja toimiva sisätiloiltaan. Kunnon pentteri eli keittonurkkaus, reilu karttapöytä ja tilava vessa, jossa wc-pönttö oikeaoppisesti asennettu pituussuuntaisesti. Takakajuutta ja keulapiikki ovat 30-jalkaiseksi avaria. Tilantarve onkin konkreettinen, sillä pituutta allekirjoittaneelle on kertynyt 188 senttiä. Tosin seisomakorkeudesta veneen sisällä on turha edes haaveilla.

Salongin kaksi täysmittaista punkkaa kummallakin laidalla on pitkänmatkanpurjehduksissa toimiva ratkaisu, ja meripunkkien asentaminen niihin on helppoa. Nämä paikat ovat ylivoimaisesti parhaat paikat nukkua merellä kovassa kelissä. Pentteri eli keittiö on riittävän kokoinen ja siinä saa hyvän tuen kovassa kelissä. Kolmiliekkinen kaasuliesi uunilla, kahdella altaalla varustettu tiskiallas sekä tilava kylmälaatikko varmistavat miehistön hyväntuulisuuden kelissä kuin kelissä.

Ulkotilat
Ulkotiloiltaan ja kansiratkaisultaan vene on varsin selkeä. Veneessä on tiikkikansi käytännöllisyyden vuoksi. Tiikkikansi ei ole märkänä liukas ja se on lämmin takapuolta vasten varsinkin täällä pohjoisessa. Kolikolla on myös kääntöpuolensa, sillä tumma tiikkikansi on tuskallisen kuuma kävellä paljain jaloin kovassa auringon paisteessa, joten se siitä käytännöllisyydestä...

Tiikkikansi ei alunperin ollut ns. aito vaan vanerilevyn päälle kiinnitetystä tiikkiviilusta tehty. Kansi meni alle kymmenessä vuodessa siihen kuntoon ettei siinä voinut paljain jaloin kävellä ilman että tikkuja jalat täynnä. Vuonna 2001 vanha kansi hakattiin pois ja siihen vaihdettiin uusi täystiikkikansi. Työn teki Jan-Markus Roos Espoon Venepalvelusta ja työn jälki oli loistavaa. Samalla vaihdettiin veneeseen uusi kattoluukku.

Veneessä on ruoriohjaus. Pinnaohjaus ei jostain syystä ollut edes vaihtoehto. Ruoriohjaus vie toki enemmän tilaa istuinlaatikosta mutta pitkillä pitkillä purjehduksilla ohjaaminen on mukavampaa ja rasittaa vähemmän niskaa.

Veneessä on astetta isommat päävinssit. Itse asiassa ne olisivat voineet olla vieläkin isommat varsinkin kovan tuulen spinnupurjehduksessa.

Valitsin veneeseen alunperin, isomman, 18 hv Volvo Penta –moottorin. Vakiona olisi tullut 9 hv moottori. Vaikka kyseessä onkin purjevene niin tehokkaan moottorin etua monissa tilanteissa ei voi väheksyä. En ole kenenkään kuullut valittavan tehokkaammasta moottorista purjeveneessä mutta liian pienistä vakiomoottoreista kylläkin. Varsinkin pitkänmatkanpurjehduksessa ja erityisesti vuorovesialueilla liikuttaessa reippamman moottorin edut tulevat kiistatta esille.
Vuonna 2004 veneeseen vaihdettiin uusi, makeavesijäähdytteinen, 19-heppainen Volvo Penta. 

 

Veneeseen tuli vakiona North Sailsin läpilatoitettu isopurje mutta rullagenua teetettiin Suomessa, jossa on normaalia korkeamalle leikattu alaliesma, jotta kovassa kelissä kannen yli lyövien aaltojen isku purjeeseen ja siten takilaan olisi pienempi. Purje ommeltiin WB Sailsissä ja olen ollut siihen erityisen tyytyväinen. Sama purjeilla purjehdin aina vuoteen 2013 saakka, jolloin veneeseen vaihdettiin Huippuvuorten purjehdusta varten uudet purjeet. Nekin tilattiin WB-Sailsilta ja hyvin ovat jälleen osoittaneet kuntoisuutensa. Arvostan purjeissa eniten kestävyyttä, käsiteltävyyttä ja mahdollisuutta korjata niitä itse. Isopurjeessani on reivejä 3 sekä tuplamäärä ratsastajia, jotta rasitus purjeeseen olisi pienempi.

Veneen nopeus ei ole minulle erityisen tärkeää ja teidän, että monet purjeisiin tekemäni muutokset ovat sitä edelleen hidastaneet. Tärkeämpää on kuitenkin ollut veneen ja purjeiden kestävyys, ei 0,5 solmun lisävauhti. Pitkillä purjehduksilla, joita olen pääasiassa tehnyt, on aivan sama tuleeko vuorokauden aikaisemmin tai myöhemmin perille. Sitä paitsi nautin merellä olemisesta, joten mitä sitä lyhentämään.

Ongelmia ja lastentauteja alussa
Kuten varsin yleisesti veneissä, ei tässäkään tapauksessa ongelmilta ja pieniltä lastentaudeilta säästytty. Muutaman purjehduksen jälkeen vuonna 1989 veneen moottorista alkoi vuotaa polttoainetta suuttimista ja samalla veneen kölipultit vuosivat, jolloin veneeseen tuli merivettä sisään. Meriveden ja polttoöljyn yhdistelmä veneen sisätiloissa oli vähintäänkin mielenkiintoinen yhdistelmä, varsinkin sekoittuessaan ja levitessään pilssiin ja sisälaidoille. Syntynyt ”tuoksu” veneen sisätiloissa ei ollut erityisen mieluinen. Vene nostettin ylös ja kölipultit avattiin ja tiivistettiin uudelleen sekä moottorin korjattiin.

Veneen alkuperäinen levanki eli isopurjeen jaluskulman säädin oli suoraan sanottuna ala-arvoinen. Levangin kelkka oli aivan liian pieni ja heikko veneen isopurjeeseen nähden. Vuoden aikana kelkkoja rikkoutui ainakin kuusi kappaletta, jolloin minulle riitti. Suunnittelin kokonaan uuden levankisysteemin ja kiinnitin vanhan tilalle. Sen jälkeen ei ole ongelmia ollut.

Muita ongelmia ei veneessä juurikaan ole ollut. Veneen laatu ja kestävyys on ylittänyt kaikki odotukseni. Olen ollut kiitollinen siitä, miten hyvin vene on kestänyt kaikki purjehditut pitkät matkat isoilla merillä. Tosin veneen kestävyyteen vaikuttaa paljolti myös se miten sillä ajetaan. Kyllähän unelmavene Swaninkin saa rikki, jos väärin purjehtii ja on niissäkin niitä ”lastentauteja”...