Ensimmäisenä dronella Suomenlahden yli

Magdalena Fjord

Seikkailijapurjehtija Kari ”Ruffe” Nurmi onnistui ylittämään ensimmäisenä drone-kuvauskopterilla Suomenlahden Helsingistä Tallinnaan. Kyseessä oli toinen yritys. Ensimmäinen yritys tapahtui pari päivää aikaisemmin, mutta tuolloin kova tuuli ja aallokko sekä kuvatekniset ongelmat estivät lennon. Tuolloin lento yritettiin suorittaa Tallinnasta Helsinkiin päin. Onnistunut ylityslento kesti kokonaisuudessaan 3 tuntia ja 12 minuuttia.

Ylityslento oli varsin vaativa, sillä noin 80 kilometrin matka avomerellä pomppivassa veneessä vaatii kestävyyttä, osaamista sekä akkukapasiteettia. Myös lupa-asiat vaativat paljon koordinointia eri tahojen kanssa. Ruffe oli yhteydessä mm. Trafiin, Puolustusvoimiin, Suomenlahden merivartiostoon sekä lennonjohtoon. Viron puolelle olimme yhteydessä mm. lupa-asioissa sekä teimme ilmoitukset lennonjohdolle. Lentäjänä toimi Esa Kekki, joka on ollut mukana Ruffen hankkeissa ja seikkailuissa aiemminkin.

Happy boys in Pirita! Yli puolen vuoden suunnittelu ja harjoittelu päättyi onnistuneseen ylitykseen.

Kopterina ylityksessä käytettiin DJI Phantom 4 –kopteria. Mukana oli 10 akkua, joista ylitykseen tarvitsimme 7 kappaletta. Akun vaihtoväli oli noin 20-22 minuttia. Kokonaisuudessaan ylityslento kesti 3 tuntia ja 12 minuuttia.

Hankeen tarkoitus on näyttää kuinka pieni merialue Suomenlahti oikeasti on ja kuinka herkkä se on mm. tankkerionnettomuuksille. Ylityslennosta tuotetaan video syksyllä.

Tästä linkistä Ilta Sanomien juttuun ja videoon.

Molentum Oy