Purjehdus Grönlantiin onnistui

Magdalena Fjord

Muoviveneellä kohti Grönlantia -purjehdushanke on nyt saatu päätökseen!

Ruffen retkikunta pääsi määränpäähän Grönlannin itärannikolle, mikä ei missään vaiheessa ollut itsestäänselvyys.

Koko reissu Suomesta Grönlantiin ja takaisin kesti 80 vuorokautta ja matkaa kertyi 4500 merimailia (8300 km). Saimme jälleen nähdä ja kokea asioita mitä yleensä luetaan vain kirjoista ja katsotaan dokumenttifilmeistä.

Alunperin tarkoitus oli tutkia Grönlannin vuonoja noin viikon verran, mutta se kutistui yhteen vuorokauteen sääolosuhteiden ja aikataulujen vuoksi. Siis 80 vuorokauden purjehdus, yhden päivän tähden... Kuullostaa älyttömältä, mutta se yksi päivä arktisessa maailmassa oli unelmien täyttymys ja jokaisen purjehditun mailin arvoinen, enkä hetkeäkään vaihtaisi pois.

On toki myönnettävä, että jotain jäi hampaankoloon, joten en vielä luovu Grönlannin merikartoista.

Reissu onnistui pääosin erittäin hyvin ja olimme onnekkaita säiden, jäiden ja tuulten suhteen. Suurin huoli oli tiimin jäsenen Esan "flunssa" vain hetki ennen lähtöä Grönlantiin, mikä paheni nopeasti merellä. Kyseessä oli todennäköisesti varsin äkäinen korona ja epätietoisuus taudin mahdollisesta pahenemisesta huolestutti, sillä Grönlannin erämaassa ulkopuolista apua ei ole saatavilla ja kääntyminen takaisin Islantiin ei tapahtuisi hetkessä.

Onneksi Esan kunto alkoi Grönlannissa kohentua ja pääsimme kaikki kolme nauttimaan arktisesta maailmasta. Paluumatkalla Islantiin Esan kunto parani jo selvästi ja loppumatka Norjaan meni jo normi kuvioissa.

Vene on nyt kotisatamassa. Se on siivottu ja tyhjennetty valtavasta varustemäärästä. 33 vuotta vanha vene kesti jälleen hyvin kaikki matkan rasitukset eikä mitään ongelmia juurikaan ollut. Ainoastaan moottori itki vähän öljyä ulos ja pari pientä vuotokohtaa löytyi veneen kannelta...

Haluan kiittää pääyhteistyökumppaneita Maritimia sekä Mirkaa mukanaolosta sekä tuesta ja avusta hankkeessa.

Kiitos myös muille kumppaneille, joiden rooli on ollut hankkeessa tärkeä: Sunwind, Blåband, B&G, Lahnakoski, Unikulma.

Molentum Oy