Vuoden veneilyteko 2023 -tunnustus Ruffelle

Magdalena Fjord

Veneilytoimittajat ry on valinnut Vuoden Veneilyteko -palkinnon saajaksi Kari ”Ruffe” Nurmen. Nurmi on toiminnallaan jo pitkään tukenut ansiokkaasti kaikkia Vuoden Veneilyteko -tunnustuksen perusteissa tavoiteltavia asioita. Hän on innostanut nykyisiä veneilijöitä uusiin seikkailuihin sekä uusia veneilijöitä harrastuksen pariin. Nurmen tempauksissa on aina huomioitu esimerkillisesti myös turvallisuusnäkökohdat ja ne ovat nostaneet yleiseen tietoisuuteen meriluonnon ympäristöasioita.

Nurmi aloitti matkapurjehduksen parikymppisenä saatuaan itselleen yhdeksänmetrisen Bavaria 300 -purjeveneen. Vene on tyypiltään mitä tavanomaisin perhepursi ja Nurmen matkat sillä osoittavat, että huimiin seikkailuihin pääsee ennen kaikkea reippaalla asenteella ja päättäväisyydellä, ilman kalliita ja mutkikkaita projekteja.

Kun Ruffe on ylittänyt Atlantin useampaan kertaan ja vieraillut Huippuvuorten, Grönlannin ja Shetlannin kaltaisissa kohteissa, hänen nyt 35-vuotias veneensä lienee maailman eniten purjehdittu
Bavaria 300.

Omaperäistä projekteista Suomenlahden ylitykset laiturilla ja kaislaveneellä kiinnittivät huomiota lisääntyneen laivaliikenteen riskeihin. 2 700 mpk (noin 5 000 km) yhtämittainen risteily Itämerellä keräsi mikromuovinäytteitä vedestä ja tutki myrkyttömien eliönestomaalien toimivuutta veneen pohjassa.

Uusia veneilijöitä Ruffe on kasvattanut mm. koulimalla maakravuista kolmessa viikossa valmiita ylittämään Suomenlahden yksin hänen veneellään, sekä ottamalla yhteensä 89 purjehduksen noviisia kyytiin eri etapeille purjehtiessaan koko Suomen rannikon Virolahdelta Tornioon.

Veneilytoimittajat ry kiittää Ruffea kaikista hänen seikkailuistaan ja toivoo niitä pian nähtävän lisää, yhtä kiehtovia ja yllättäviä kuin tähänkin asti.

Veneilytoimittajat ry – Båtjournalisterna rf on vuonna 1991 perustettu veneilystä ja merenkulusta kirjoittavien journalistien ja kuvajournalistien yhdistys. Yhdistykseen kuuluu noin sata veneily- ja ammattimerenkulusta raportoivaa journalistia ja kuvaajaa eri puolilta Suomea. Edustettuina ovat lähes kaikki valtakunnalliset ja alueelliset mediat, alan erikoislehdet sekä sähköiset viestimet. Yhdistys pitää yllä ja kehittää suhteita alan viranomaisiin Suomessa ja ulkomailla, valvoo jäsentensä ammatillisia etuja sekä kehittää jäsenistönsä ammatillista osaamista erikoisalallaan. Yhdistys järjestää tapaamisia ja keskustelutilaisuuksia alan viranomaisten kanssa sekä kursseja ja seminaareja jäsenilleen.

Lisätietoja yhdistyksestä www.veneilytoimittajat.fi

Molentum Oy